úterý 8. dubna 2014

Já + můj jídelníček + mé aktivity = nekonečný boj

Zdravím vás po hodně dlouhé době. :)

Věřte mi,  že najít si čas na napsání článku je pro mě poslední dobou
nadlidský výkon. Fakt se stydím, ale vůbec nemám čas :(. Když zrovna nejsem od rána do večera v práci tak mám tréninky. Navíc začala soutěžní sezóna (už před 3mi týdny) a tak mám teď téměř každý víkend nějakou soutěž + soustředění + tréninky navíc atd. A vězte,  že pak už vážně nemám moc náladu psát článek,  nebo něco nafotit, když se můžu chvíli věnovat svému příteli, ostatním koníčkům a nebo jen tak relaxovat. Tohle období bude ještě chvíli trvat odhaduji  tak do půlky května a pak už to bude zase "klídek" a já se vám budu moct věnovat více. Nebojte na vaše blogy jsem nezanevřela a  čtu je vždy když mám chvilku volna(hlavně v práci :D)

Co se týče dnešního článku. Kdo nerad čte tak upozorňuji, že je to zatím asi můj nejdelší článek :D Kdo nechce nechť nepokračuje.
 Už dlouho jsem chtěla napsat o svém jídelníčku a svých aktivitách. Celkově o tom jak se snažím už léta zhubnout,  co a jak dělám a nedělám.
Začnu asi úplně od začátku, když mi bylo 15 let začala jsem brát antikoncepci, po které jsem do půl roku natekla  jako balón. V tomto období jsem přestala tancovat a tak nějak celkově se hýbat. Přibrala jsem zhruba 10kg z nějakých 55  na 65 kg .Myslela jsem si tenkrát,  že to byla fakt hrůza, mýlila jsem se, protože jsem nevěděla co příjde!!! Od té doby v rozmezí jednoho roku jsem vždy shodila a zanedlouho zase přibrala – moje váha se měnila a lítala nahoru a zase dolu jako na horské dráze – asi jsem si pořád neuvědomovala o čem to je (no jo puberta). Vše se změnilo až se změnou životního stylu, změnou prostředí,  donucení se k více pohybu a celkové změně jídelníčku. Když jsem stála na začátku tohoto boje (cca před 2 lety) vážila jsem 77kg při svých 163,5 cm a bylo mi ze sebe vážně špatně! Popravdě mi ty kilogramy jsou jedno, především mi jde o centimetry.

V první řadě přišlo na řadu, si uvědomit co chci. Chci opravdu zhubnout a cítit se dobře a také podle toho vypadat ? Chci začít jíst tak jak se má? Odpověď musí být  jasná ANO. Pokud nejste přesvědčení že to chcete opravdu chcete nikdy to nedokážete.

V druhé řadě přišla na řadu změna jídelníčku.  Jistě všichni víte co to znamená – PRAVIDELNOST PRAVIDELNOST PRAVIDELNOST!!!!Ano na tom to všechno stojí (ne jen u jídla ale i aktivit).  Totiž mou největší chybou NEbylo to,  že bych jedla nezdravě,  nebo vyloženě samé sladkosti, tučná jídla atd. Ale to,  že jsem jedla sakra málo. Co na to moje tělo? Ukládalo a Ukládalo, protože se bálo,  že zase dostane málo. 


Co musím tedy hlavně zmínit je fakt,  že jsem skoro vůbec nepila a to byl taky jeden z důvodů, proč mi ze začátku vůbec nešlo hubnout – i když jsem sportovala jedla „dostatečně“  bylo to k ničemu.
Nyní je to jiné a jsem za to ráda. Začala jsem tedy jíst a pít pravidelně a co nejvíce zdravě a vyváženě. Začala jsem si evidovat co za den sním a kolik toho sním. Hodně mi pomohly www.kaloricketabulky.cz kde si můžete nastavit svůj vlastní plán, nastavujete si tam potraviny, které jste snědly + aktivity, které jste za den dělaly. Neříkám,  že je to dokonalý systém, ale v začátcích mi hodně pomohl a vlastně ho využívám do teď. 
Je zajímavé sledovat veškeré hodnoty a pokroky.

Hlídám si tedy především počet Bílkovin, Sacharidů a Tuků na den + KJ a Kcal.
Což mám v tuto chvíli nastaveno takto.


Co se KJ týče můj bazální metabolismus ( je energie nezbytná pro všechny základní životní pochody v našem organismu) je nějakých 6400KJ na den. Samozřejmě jsem v režimu hubnutí a mám nyní nastaveno maximálně 5500 KJ na den ( po odečtení aktivit samozřejmě)

Jeden můj ukázkový jídelníček někdy z minulého týdne, kdy jsem ten den neměla zrovna žádnou aktivitu.

Snídaně: Žitný chléb Moskva 2x plátek 35 g 557kJ
Lučina jarní pažitka – 20 g 167 KJ
½ pomeranče cca 80g 145 KJ
½ jablka cca 100g 260 KJ
Svačina dopol.: kefírové mléko nízkotučné jahodové 200g 540 KJ
1 mrkev 100g 178 KJ
½ pomeranče 80g 145 KJ
Oběd: Brambory pečené v troubě (nasucho) 150g 585 KJ
Kuřecí prso restované 100g 600KJ
Okurka salátová 150g  101 KJ
Svačina Odpol.: červená řepa vařená 100g 134KJ
Mozzarella 65g 572KJ
Sezamová semínka 2g  48 KJ
Večeře: cizrna vařená 50g 343 KJ
Sojové maso kostky 100g 745KJ
Okurka salátová 100g 75 KJ
Paprika žlutá 100g 120KJ
Rajčata cherry 100g 114 KJ
Někdy si dávám i druhou večeři – záleží co je za den a kolik aktivit ten den mám
Celkem : 5429 KJ 



Co se týče mých Aktivit.
Moje problematické partie jsou hlavně  zadek a stehna (ty bych si nejradši uřízla, Fakt! ).

Nejčastější aktivitou jsou za poslední měsíc jednoznačně taneční tréninky/soustředění,  které mám 1,5 hodiny někdy třeba i 2-3 hodiny několikrát týdně (minimálně však 3x) a to je pak fakt záhul :D
Teď mám zrovna také rozjetou CHALLENGE na Bříško (klasické posilování na břicho) – jsem u 20. dne z 30. Ráda bych po dokončení pokračovala s další.
V neposlední řadě jsem se před pár lety  zamilovala do běhání, takže mojí další aktivitou je nejčastěji běh.(Myslím,  že ten mi pomohl asi, ze všeho nejvíce)
Už v menší míře (kvůli času) ráda zařazuji kolečkové brusle (které mě moc baví), jízdu na kole a výjimečně posilovna – i když mívám období, kdy si zaplatím pernamentku a chodím třeba měsíc do fitka a pak zas třeba dva tři měsíce nic.
 Všechny tyto údaje o svých aktivitách jsem si také dříve moc ráda zapisovala na www.dailymile.com kde mám profil, na který jsem trochu pozapomněla, ale tohle evidování všech  činností mě prostě baví - Doporučuji!


To je tak v kostce vše do začátku co bych vám napsala. Určitě se můžete těšit na další takto podobné články. Mám připraveny i nějaké fotky jídel + recepty atd.

Jedna moje fotka z taneční soutěže před týdnem  :)

Doufám,  že se vám dnešní článek líbil.
Jestli máte nějaké dotazy, tak sem s nimi! :)

Mějte se krásně a užívejte si hezkého počasí 

Pandicka

6 komentářů:

  1. Pandičko, vítej zpět! Já jsem si říkala, co s tebou je, že jsi tak dlouho nepřispívala.. Jsem ale ráda, že je všechno v pořádku a máš se dobře :). S váhou jsem to měla (mám) stejně. Neustálý boj a hlídání v jídle. Hrůza :-D. Ted ani nemám myšlenky na cvičení, když mám před státnicema a učím se.. Držím palce, aby byly tvé výsledky viditelné a byla si se sebou spokojená, drahá :-*

    OdpovědětVymazat
  2. Držím ti palečky! Uvidíš, že všechno zvládneš a hlavně to půjde při takovém jídelníčku levou zadní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Denisko! :) No já pevně doufám, že to půjde. ;)

      Vymazat
  3. Jupí, další článek :-) Já obdivuji všechny, co se v tom stravování vyznají. Hlídání bílkoviny apod., to jde úplně mimo mě :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak každý na to není Peťulko a proto jsme každý originál :)

      Vymazat

Děkuji moc za vaše komentáře! <3